HTML

Lakásfelújítás ezerrel!

Friss topikok

  • dim: Én itt vásároltam nagyon szép PVC anyagokat: www.textilpont.hu/viaszosvaszon (2019.10.09. 02:10) Linóleum
  • balintj: életszerű és tanulságos a sztori. (2016.10.16. 03:45) A villanyszerelés
  • tanarbazis: Sziasztok! A szakember keresés új formája! Várjuk a szakembereket és szakembert keresőket. Gyors... (2015.11.11. 19:29) A nagy kertrendezés projekt
  • Kisstigris: @Mekkmester6: Nekünk nincs bent puffer tartály, nem szántuk rá a pénzt még arra sem. Ha befűtök a ... (2012.11.12. 15:48) Finishben a fűtés
  • mekeke: Huhh, van még valakinek ALEKO pick-upja??? Nekem volt. Kemény jószág, motor-váltó még garázsban fi... (2012.03.29. 20:05) Oh, azok a hétvégi shoppingolások :-)

Parketta választás

2009.04.10. 16:44 Kisstigris

Aki keresett már parkettát a közelmúltban, az tudja, döbbenetes a választék.

A legeslegelső kérdés, hogy milyen típusút szeretnénk. Én egy belvárosi bérházban nőttem fel, ahol az az igazi, régi típusú, halszálkában lerakott, lakkozott keményfa parketta van.
Hát, nem vagyok hanyattesve tőle. Pár éve felcsiszoltattuk, újralakkoztattuk, attól sem lett sokkal szebb. Tudom, most sokan mondanák, hogy biztos nagyon öreg, és eleve rondán van lerakva - ami még igaz is - és hogy szépen megcsinálva igazán gyönyörű és természetes burkolat. Hát, igazatok van, én is láttam már csodásan megcsinált verziót, de én továbbra is úgy gondolom, hogy a hagyományos parketta felett eljárt az idő.
Bevallom, ez megalapozta bennem, hogy én, igazi klasszikus parkettát nem szeretnék.

Kapható természetesen a hagyományos parketta modernizált változata is, vastag, tömör fa padló, előre lakkozott, klikkes, könnyen lerakható kivitelben. Ha úgy lenne pénzem, mint ahogy nincs, lehet hogy megfontoltam volna, egy ilyen parketta vásárlását.
Sajnos ezek a típusok nem olcsók, 50-60000 ft-os nm árakat is láttam már.

Szerény véleményem szerint, ilyen áron parkettát venni .. hát, hogy is fogalmazzak, hogy ne bántsak meg senkit.. talán sznobizmus.. talán sima pénzkidobás, nem is tudom. Én elképzeltem ahogy majd a reménybeli kölkünk lepisili, összekarcolja, kisvonattal ütögeti, nekem pedig csendesen őszül a hajam, és potyognak a könnyeim..hát nem!

Szóval, jó nekünk a laminált :-D

Ellenállóbb, olcsóbb, és már nagyon sokféle színben, mintával, és minőségben lehet kapni. Vannak egyszerűbb, a hagyományos parkettát utánzó mintázatúak, és vannak egészen különleges, extravagáns darabok is.

Az olcsó kategóriában már akár 1000 ft-os nm áron, közép kategóriában 2-3000, felső kategóriában 3-7000 ft-os nm árra lehet számítani. Ehhez persze hozzá kell még adni az alátét anyagok költségét, ami kb. 5-600 Ft-os árat jelent nm-enként, és nem kis költséget jelent még a különféle kiegészítők, vízzáró kence, fa színű szilikon, szegőlécek, a szegőlécekhez kapcsolódó sarok, toldó, végzáró (kb. 500 Ft/2 db) elemek, a különféle alumínium hézagtakarók, küszöbök, burkolatváltók (2-6000 Ft/db) költsége.

Szóval a parkettázás még laminált parkettával sem olcsó móka. És persze még nem számoltam bele a lerakás költségét, ami általában olyan 1500-2500 Ft./nm.

Ahogy mindíg, most is elsősorban interneten keresgéltem először, ott mértem fel a boltokat, kínálatokat, árakat. Végül két, nagyobb bolt volt, ami között ingadoztunk, az egyik a Pesti úti Europarkett, ahol tényleg sokféle szép és elég olcsó parketta van, a másik a kispesti Diego áruház, ahol igen nagy a választék, elgé közel van, és hosszú a nyitvatartás. Az utóbbiak miatt a Diegóban kötöttünk ki :-), és nem is bántuk meg.

Eredetileg nagyon szerettem volna egy minőségibb, szép erezetet mutató quick steppes perspective parkettát, de le kellett róla mondanunk sajnos. Egyrészt az ára miatt, másrészt kicsit kétségeim voltak, mert a sötétebbek tetszettek igazán, viszont a szobáink nem olyan nagyok, talán nem mutatott volna jól egy sötét parketta.

Végül egy alsó középkategóriás wood step parkettát választottunk, hajópadló stílusút, hikory dió mintával.

A boltban még volt némi kétségünk, hogy jól választottunk-e, úgyhogy kicsit izgultunk, hogy milyen lesz lerakva.
 

Igen ám, a lerakás. bevallom, ezért már végképp nem akaródzott pénzt kiadni. Úgyhogy megint weekend warriorok lettünk.

Nekiláttunk a parkettázásnak, íme a tapasztalataink

- nem bonyolult a dolog, de összességében elég időigényes. Egy kb. 25 nm-es szoba lépéshang szigetelőjének lerakása, parkettázása kettőnknek (én kevertem a színeket, előkészítettem a lapokat, felkentem az élekre a vízzáró anyagot, a párom mérte, vágta, helyretette) 2-3 nap. Plusz kb. egy nap kell a szegélyeknek.

- érdemes lett volna ha lett volna lehetőségünk rá szabadságot kivenni rá, azzal hogy főleg esténként tudtunk dolgozni rajta, és ott is csak max. 9-ig, - mivel azt tapasztaltuk, hogy a kézifűrész nagyon problémás ezért elektromos fűrészt használtunk, ami ugye zajos.. - ezért nagyon lassan haladtunk.

- a legtöbb problémánk azzal volt, hogy a mama szobájában az erkély ajtóhoz élzárót kellett tenni. Ez eléggé megnehezítette az életünket, mivel először a szoba másik oldaláról akartuk elkezdeni a parketta lerakását, majd amikor rájöttünk, hogy így képtelenség az élzáróba betolni a parkettát... felszedtük és kezdtül elölről. Szóval ha élzárót kell tenni a terasz ajtó elé, akkor érdemes azon az oldalon kezdeni a parkettázást.

- érdemes venni egy laminált padló lerakó készletet, a beütőfa és vas több helyen kellett, ahol nem lehetett úgy hozzáférni a dolgokhoz. Ezen kívül nekünk kellett még hozzá spakli (a vízzáró anyag maradékának eltávolításához) elektromos fűrész jópár fűrészlappal, ipari ragasztó (ha van lépcső amit parkettázunk, illetve ha a szegélyt ragasztjuk), olló, maradék fa lécből vágott egy centis léc darabok (pucukák :-) ) amelyekkel a fal mellett a dilatációs hézagot be lehet állítani. Ezeket a léc darabokat egészen a szegély felrakásáig érdemes otthagyni, ugyanis az egyes parketta lapok helyreütésénél az egész padlórész csúszkálhat akár.

- a parkettát elvileg száliránnyal a fény felé kell lerakni. Ez persze helyenként megnehezítheti a dolgokat, pl. nálunk a szobában, és a hozzá tartozó kis előszobában, ami elvileg összefüggő parkettás, eltérő irányban kellett leraknunk a parkettát, és kénytelenek voltunk egy keskeny burkolatváltót tervezni a helyiségek közé.

 - lépcsők parkettázásánál alulról felfelé haladtunk. A legalsó lépcső homloklapját ki kell szabni, úgy, hogy a gyárilag vágott széle kerüljön alulra (általában azért az a szebb.. ). A lapot fel kell ragasztani a lépcső oldalára. Ha ez megvan, akkor leszabjuk a lépcső szélességére a lépcső élvédő úgynevezett T profilt. A T profil lelógó élét a felragasztott homloklapra igazítjuk, majd a vízszintes részen lefúrjuk, és tiplivel rögzítjük. Az így rögzített élvédőbe a lépcső vízszintes részén becsúsztatjuk a méretre vágott, összeillesztett parkettákat. Az eredmény valami ilyesmi: 

  

És a munkafázisok dokumentálása: 

1. Padlófűtés esetén párazáró fóliát kell teríteni az aljzatra. Utána következik a lépéshang szigetelő réteg lefektetése. Mi 4 mm vastag lépésálló, padlófűtéshez is ajánlott anyagot vettünk, amelyet az anyag csomagolásán lévő útmutatónak megfelelően átlós irányban raktunk le. Az ebből adódó szabászat miatt, ez sem két perc volt.

2. Ha akarunk, akkor erre a rétegre fektethetünk habfóliát, ennek tudtommal nem sok jelentősége van, csak annyi, hogy valahogy olyan puhább érzés rálépni a padlóra.

3. A habfólia után megkezdhetjük a parketta lapok lerakását.
Mi elég karakteres mintázatú padlót választottunk, és úgy gondoltuk, hogy a különféle mintájú lapokat keverve tesszük le. Ehhez egyidejűleg mindíg legalább 6 csomag parkettát nyitottunk ki, és színre, mintázatra vegyes lapokat válogattunk a lerakáshoz.
Ügyelni kell rá, hogy a fal mellett mindenütt egyenletesen tegyük be a dilatációs hézaghoz szükséges 1 cm-es távtartókat (lsd. pucuka) - amelyeket a lenti ábrán az alátét fólia eltakar :-D


4. A lerakásnál a vízzáró kencét nem kötelező használni, de mi jó ötletnek tartottuk. Ez tulajdonképpen olyan szilikonos anyagnak tűnik, a parketta élére kell vékonyan felkenni, mielőtt helyre illesztjük. Illetsztéskor kitölti a hézagot, a kiszorult felesleges anyagot 20 perc után spaklival letolhatjuk. Egyetlen hátrányát tapasztaltuk, hogy emiatt az anyag miatt 20 perc elteltével már nem igazán lehet mozgatni, szétszedni a parkettát, mert a szétszedésnél gyakran lepattan, sérül a szélén az anyag felülete.
Ez arra is vonatkozik, hogy egy sort mindíg egyszerre tegyünk le, ne hagyjuk félbe, mivel a már letett lapok felfordításánál szintén előfordulhat a megkötött anyag miatt sérülés.
Ha van a szobában erkély ajtó, akkor az ajtó oldalán legyen a kezdő parketta, arról az oldalról rakjuk, mert a zárólapot másképp lehetetlen lesz a helyére tolni.
Mi úgy tapasztaltuk, hogy még a legjobb technikával is marad az erkélyajtó széle és az élzáró között hézag, ezt a parkettához vett fa színű szilikonnal fogjuk kitölteni.

Rossz irányból kezdés:                                 Jó irányból kezdés:


 

 

 

 

 

 

 

5. Az ajtóknál úgy gondolkoztunk, hogy ha becsukjuk a szoba ajtaját, akkor mindíg csak a parketta látszon, tehát ennél a vonalnál kicsit kifejé mentünk a parkettával, hogy a burkolatváltó küszöböt rá tudjuk tenni. Az egy cm dilatációs hézagot a burkolatváltó küszöb alatt is meg kell hagyni!

6. A parketta szegélyt lehet ragasztani, vagy a szegélyhez kapott kis műanyag darabokat felfúrni, és arra a szegélyt felpattintani. Először az utóbbiban gondolkoztunk, valahogy nem tűnt jó ötletnek a ragasztás. Aztán rájöttünk hogy a falfűtés miatt a fúrás sem lesz annyira jó ötlet. Ráadásul mivel a falnak azért mindenképpen van egyenetlensége, ezért a felfúrós verzióban szinte biztos, hogy több ponton nem fog szépen illeszkedni a szegély a falhoz. A képen a még nem felragasztott de már összeillesztett parkettaszegély látható:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dobbenetesfelujitas.blog.hu/api/trackback/id/tr831058059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása