HTML

Lakásfelújítás ezerrel!

Friss topikok

  • dim: Én itt vásároltam nagyon szép PVC anyagokat: www.textilpont.hu/viaszosvaszon (2019.10.09. 02:10) Linóleum
  • balintj: életszerű és tanulságos a sztori. (2016.10.16. 03:45) A villanyszerelés
  • tanarbazis: Sziasztok! A szakember keresés új formája! Várjuk a szakembereket és szakembert keresőket. Gyors... (2015.11.11. 19:29) A nagy kertrendezés projekt
  • Kisstigris: @Mekkmester6: Nekünk nincs bent puffer tartály, nem szántuk rá a pénzt még arra sem. Ha befűtök a ... (2012.11.12. 15:48) Finishben a fűtés
  • mekeke: Huhh, van még valakinek ALEKO pick-upja??? Nekem volt. Kemény jószág, motor-váltó még garázsban fi... (2012.03.29. 20:05) Oh, azok a hétvégi shoppingolások :-)

Linóleum

2009.04.15. 20:00 Kisstigris

Sosem szerettem igazán a linóleumot.

Mindíg volt bennem valami ellenérzés a műanyag padlóbevonattal szemben, talán mert sokkal hamarabb válik fakóvá, nehezn takaríthatóvá a felülete, talán csak indokolatlan előítélet részemről, mivel jobban szeretem a természetesebb bevonatokat.

Vannak azonban olyan esetek, amikor lehet hogy hasznosabb a linóleum. Ilyen pl. a nagymama előszoba konyhája, ami várhatóan a kutyuka fő közlekedőhelye lesz, és ebből adódóan gyakran kell majd takarítani. Elképzeltem lelki szemeim előtt, ahogy majd hetente súrolom a padlólap fugáját. Na, ekkor találtam ki, hogy jobb lesz oda a linóleum.

Van még más érv is a linóleum mellett: a kővel ellentétben jóval olcsóbb, már maga az anyag is, és persze az sem elhanyagolható, hogy házilag is le lehet tenni, így ezzel is spórolhatunk. Persze tudom, erre most mondhatnánk, hogy padlólapozni, meg falazni is lehet házilag, és biztos lehet is, de mi nem vállalkoztunk rá. Talán vannak munkák, amit jobb ha a mester csinál meg.

Hát, nézzünk linóleumot!

Szerencsére a szocreál óta rengeteget változott a választék, lehet kapni mindenfélét, kifejezetten szép, vastag, magas kopásállóságú, jó minőségű linóleumot.

Két helyre tettünk-teszünk linóleumot. Az egyik a fent említett kutyuka effekt miatt a nagymama előszoba-konyhája, a másik a bejárati kis előtér, ez utóbbi helyre spórolás címén. :-)

A nagymamához egy világos bézses egyszerű mintázatú linóleumot választottunk, bézs, hagyományos linóleum szegéllyel. Linóleumos pályafutásunkat ezzel kezdtük.

Be kell vallanom, azért voltak nehézségek. Először kiderült, hogy az L alakú helyiség egyik oldalát elmértem, így vennünk kellett még egy darab anyagot.
A beszabás macerás, és állatira be voltunk **** , hogy elszabjuk, rosszul illesztjük a mintát vagy valami, és megint mehetünk venni..
Végül egész jó lett a szabás, de a vágásnál a minta illetszéssel voltak gondjaink.
Ugyanis az L alak egyik felére 2 m széles darabot vettünk, amelyet szálirányban, a másik felére 3 m széles darabot, amelyet szálirányra merőlegesen akartunk fektetni. Sajnos itt derült ki számunkra, hogy bizony, emiatt az irány eltérés miatt a két darabon egymáshoz képest kicsit csúszik a minta.. Mindegy, azért összehoztuk valahogy, végülis egész jó lett.

A ragasztáshoz vizes alapú ragasztót vettünk, és elég keveset, mert nem akartuk telibe ragasztani, csak a széleket, meg a közepén néhány átlós vonalban szerettük volna ragasztani, hogy rögzítsük, ne csússzon el, ne nyúljon, de ha pár év múlva mégis inkább köveznénk, akkor ne legyen nagyon nehéz felszedni a betonról.
A ragasztó felhordásánál két dologra kell vigyázni, egyrészt hogy szép vékonyan hordjuk fel, hogy ne legyen púpos a linóleum, másrészt, hogy az illetsztésnél ne kenjük össze a linóleum felületét lehetőleg, mert elég vacak dolog lesikálni róla.. (nekünk sikerült :-D )
A szegély ragasztása már nagyon simán ment, csak a sarkokkal volt némi nehézségünk, de végül egész jó lett az is.

A nagymama előszobájában ez lett az eredmény: 

A földszintre egy szerintem extra szép linóleumot vettünk, aminek nagyon megörültünk, ugyanis ez egy erezett felületű, hajópadlót utánzó linóleum. Szerintem nagyon szép, és elég élethű.

Ennek a leragasztása még folyamatban van, ha lesz kész állapotú kép, feltétlen megosztom :-)
 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dobbenetesfelujitas.blog.hu/api/trackback/id/tr871066891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

www.szem.tv · http://csikosgabor.blogspot.com/ 2009.04.18. 10:33:11

Mi a véleményed, hogy egy olyan műhelyben, ahol maximum apróbb, tiszta munkát végzek és két autó is beáll, a linóleum alkalmas padlóburkolásra. Jelenleg sima beton van, erre kellene felragasztanunk. A betonnal esztétikai és takaríthatósági bajaim vannak.

Kisstigris 2009.04.20. 11:51:47

Szia,

Hát, ha már autó beáll, akkor én nem tennék linóleumot, szerintem nem lesz hosszú élettartamú. Én hasonló dilemmában voltam a mi garázsunkkal, nem szeretném ha sima beton padló maradna, mert azt nem lehet tisztán tartani..
Arra jutottam, hogy műgyanta alapú betonfesték lenne a legjobb megoldás, ezt házilag is meg lehet csinálni, és olyasmi kemény, és könnyen tisztítható felületet ad, mint a teremgarázsokban szokott lenni.
Eddig egy ilyet találtam, a reokorr betonfesték családot: www.reokorr.com/hun/basic.htm

Én ezzel fogok próbálkozni :-)

lcapri 2010.05.24. 01:04:06

szia Kistigris,
az erezett feluletu, hajopadlo-utanzatu linoleumot hol vettetek es mennyiert?

Kisstigris 2010.05.24. 17:35:00

szia,

Diegós, wonderwood boston, most akciós 1795 /nm
www.diego.hu/pvc_padlo_termek.php?id=5996285073370

üdv
Tigris

Erika17 2010.06.07. 21:36:34

Szia, azért gyorsan hadd tisztázzuk, hogy amiről te írsz, az NEM LINÓLEUM, már ha arra gondolsz, hogy nem szereted a műanyagot és olcsó, stb..az a pvc padló, ami nagyon nem ugyanaz, mint a linóleum, csak a köznyelv előszeretettel használja helytelenül. A linóleum kb. parafából, faőrleményből, gyantából és lenolajbl készül, természetes és általában drága padlóburkolat (www.proidea.hu/epites-142957/burkolatok-terburkolatok-113243/linoleum-burkolatok-113259/index.shtml) , míg a pvc az pvc (polivinil-klorid):-)

Basa Piroska 2013.05.05. 09:57:15

Tanácsot szeretnék kérni.Padló szőnyegem van és szeretném ki cserélni linoleum padlóra.Két kis yorki kutyám van,72 éves vagyok és a tisztán tartás miatt.Szoba tiszták de csak be hozzák a lábukon a koszt ha ki engedem őket az udvarra pedig le törölgetem a lábukat.Milyen linóleumot vegyek ami nem túl drága 4x4,5 a szobám.Köszönöm a tanácsot!

FunThomas1 2016.05.08. 20:14:57

Igen, Erikának tökéletesen igaza van, amiről te beszélsz az PVC, nem linóleum. Azonban manapság már nagyon szép PVC-k vannak, ahogy a képeken is látszik - bár még léteznek azok a szocreál minták is, de ez már ízlés kérdése. Mi itt vettünk PVC-t az előszobába, hátha valakinek hasznos: www.padloplaza.hu/pvc_6

dim 2019.10.09. 02:10:45

Én itt vásároltam nagyon szép PVC anyagokat: www.textilpont.hu/viaszosvaszon
süti beállítások módosítása