HTML

Lakásfelújítás ezerrel!

Friss topikok

  • dim: Én itt vásároltam nagyon szép PVC anyagokat: www.textilpont.hu/viaszosvaszon (2019.10.09. 02:10) Linóleum
  • balintj: életszerű és tanulságos a sztori. (2016.10.16. 03:45) A villanyszerelés
  • tanarbazis: Sziasztok! A szakember keresés új formája! Várjuk a szakembereket és szakembert keresőket. Gyors... (2015.11.11. 19:29) A nagy kertrendezés projekt
  • Kisstigris: @Mekkmester6: Nekünk nincs bent puffer tartály, nem szántuk rá a pénzt még arra sem. Ha befűtök a ... (2012.11.12. 15:48) Finishben a fűtés
  • mekeke: Huhh, van még valakinek ALEKO pick-upja??? Nekem volt. Kemény jószág, motor-váltó még garázsban fi... (2012.03.29. 20:05) Oh, azok a hétvégi shoppingolások :-)

Házvétel? Eladás!!

2008.09.05. 18:12 Kisstigris

Ok, ok, megvesszük, de konkrétan miből is??

Szerencsések vagyunk, van mit eladni. Elsőként egy kisebb, családból hitelre vásárolt házat.
Ok, eldöntöttük, eladjuk, de mégis hogyan tegyük ezt és mennyiért?

Nagy kérdés..

Ok, nézzük meg a hirdetéseket. A hirdetések alapján belőttem az árat, majd elkezdtem hirdetni az interneten.

Be kell vallanom, mellélőttem. Az ár túl magas volt, a hirdetésem meg kevés.
Arra viszont elég volt, hogy elkezdjenek hívogatni az ingatlanosok.

Na, ekkorra már kicsit meg voltunk zakkanva, hiszen egy fia érdeklődő nem volt a házra.
Így aztán alábbhagyott a kezdeti szent elhatározásunk, hogy nem kell nekünk ingatlanos.
Hááát, végülis nem kötünk kizárólagosságot. Tegye rá a százalékát, és ha el tudja adni akkor megérdemli azt a pénzt, nem?

Összesen négy ingatlanossal szerződtünk. Mindenki nagyon kedves volt. Rákérdeztünk, hogy jól lőttük-e be az árat, volt aki azt mondta, hogy szerinte ér ennyit, volt aki politikusan azt mondta, hogy majd meglátjuk, és volt aki egyből mondta, hogy szerinte kicsit sok lesz, de majd engedünk belőle ha kell később.

Hmm. Jól hangzik, hamar el fog ez menni. Lelkesek voltunk, de a lelkesedésnek mint kiderült nem volt alapja. Egy két kósza érdeklődő megjelent ugyan, de valahogy nem is értettük, úgy tűnt nem erre számítottak, volt aki meglátta a házat és be sem jött.

Tisztán látszott, hogy nincs más választásunk engednünk kell az árból, hát engedtünk.

Így egy kettővel több érdeklődő volt, de így sem volt az igazi a dolog. Ráadásul az ingatlanosokkal is kezdtem egyre gyanakvóbb lenni.
Volt olyan, aki a benyomásom szerint a kisujját sem mozdította, de időnként felhívott, hogy engedni kéne az árból. Szerintem úgy gondolta, hogy majd amikor már áron alul lesz, akkor gyorsan, minimális erőfeszítéssel eladja.
A többi ingatlanos is hasonló taktikát követett, gőzerővel próbálták lenyomni az árat, ki finom rábeszéléssel, ki valami döbbenetes ordítozós zaklatós stílusban. És olyan is volt, aki simán csak más áron hirdette, mint amiben megegyeztünk.. Mit ne mondjak, érdekes volt.

És persze minden árengedmény ellenére egyikük sem hozott egy olyan vevőt sem, aki reális áron komoly éredklődést mutatott volna. Kétségbe voltunk esve, kútba fog esni a vételünk. Mi lesz?!

Ekkor következett be az a pillanat, hogy az egyik ingatlanos ordítozni kezdett velem a telefonban, mivel nem működtem együtt vele. Az együtt működést úgy képzelte, hogy ha ő 11-kor felhív, hogy délután 3-kor meg akarja mutatni a lakást, akkor én pattanjak fel a munkahelyemről, és dzsaljak oda de rögtön. És ha ő azt mondja, hogy eladhatatlan a ház, de 10 millával az eredeti ár alatt lehet hogy még megszán minket a kedves vevőjelölt és az ő zsenialitásának köszönhetően megveszi, akkor mi ne akadékoskodjunk, és adjuk el de izibe.

Kicsit kiakadtunk. Na jó, nem kicsit. Fogtuk magunkat, és gyönyörűen, írásban az összes ingatlanos szerződésünket azonnali hatállyal felmondtuk.

Ok, ezt jól csináltuk, de mi a fene lesz most?!
Ekkor botlottam bele a neten a (ez most itt a reklám helye) tulajdonostol.com oldalba.
Érdekes ötlet, a cég koncepciója, hogy tanácsadást, segítséget nyújt az eladáshoz, és hirdetési tevékenységet végez, kizárólag a tulajdonos nevében, havi fix összegért.
És itt van a kutya elásva. A tulajdonos nevében. Vagyis közvetlenül tárgyalunk az érdeklődőkkel, nincs hazudozás, ködösítés, félrevezetés, nincs szándékos árlenyomás. Mi döntünk. Persze ára van, fáj az embernek havi fix összeget előre kifizetni úgy, hogy nem tudja, hogy el fog-e menni, és vajon mikor??

Kiszámoltuk, hogy az ingatlanos jutalékából egy évig hirdethetjük legalább a céggel a házat, így úgy döntöttünk pár hónapot kipróbálunk, nincs veszteni valónk.
A különbség elképesztő volt. Jó áron kínáltuk a házat, és az intenzív ügyes hirdetés érezehtően azonnal megtette a hatását. Hetente legalább 4-5 érdeklődőnk volt, aki megnézte a házat. Folyamatosan jöttek, és láthatólag azt látták, amire a hirdetés alapján számítottak. Reményteli volt a helyzet.

És megtörtént. Két hónap alatt eladtuk. :-D

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dobbenetesfelujitas.blog.hu/api/trackback/id/tr60650116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mittau 2008.12.09. 10:18:31

Kedves Olvasók!

A cikkhez szeretnék néhány dolgot kommentálni. Én 14 évet töltöttem ingatlangazdálkodás, hasznosítás, vagyongazdálkodás területén. Igen nagy szakmai tapasztalatra tettem szert, valamint OKJ szakvizsgával is rendelkezem. Tapasztalatom az, hogy az ingatlanközvetítők zöme minden tudás nélkül alkalmaz jutalékos rendszerben bárkit. Én előszőr is megtanultam a Lakás Törvényt a-z-ig. Tudom a buktatókat, s azt is, hogy sokszor hogyan akarják az ügyfeleket átverni bizonyos közvetítők. Sajnos ma ennek a feladatkörnek nincs igazi gazdája, mert különben nem lehetne pék, katona, rendőr, munkás ingatlanközvetítő mindenféle erre a területre vonatkozó speciális képzéssel. Az alap hiba itt van. Általában a nagyobb társaságok heti óriási számban követelik meg az ingatlan szerződések megkötését, ezért kényszerülnek az ott dolgozók ész nélkül felvenni mindent. Később derül ki, hogy sok ingatlan eladhatatlan különböző okokból. Ma nálunk még nincs meg a kultúrája annak, hogy megbízzunk egy megfelelő szakembert, aki lebonyolítja az ügyletet. A vevő alacsony áron akar vásárolni, de drágán eladni. Ezt nagyon nehéz megmagyarázni. Azonkívül sokan azt hiszik, hogy amit befektettek az ingatlanba, az igen komoly értéket képvisel. Ez sokszor nem így van. Az egyéni ízlések határozzák meg az igényeket. Tudomásul kell venni, hogy nem mindenki szeretne pl piros falat, vagy márvány kövezetet. Ezért kellene olyan közvetítőt keresni, aki érti a szakmáját, garanciát vállal azért amit mond, és főleg tudja a törvényeket. Ilyen elvétve akad. Ezért részben igaza van a cikkben hozzá szólónk. Üdvözlettel

Kisstigris 2008.12.09. 10:41:28

Bevallom nem nagyon értem ezt a kommentet...
Ez most egy saját reklám? vagy a megnem értett ingatlan szakmáé?
Köszönöm szépen, abszolut megvolt a kultúrám ahhoz, hogy megbízzak egy szakembert, és eladjuk a jól megbecsült áron, ahogyan ez a cikk végéből is kiderül, megtettük a tulajdonostol.com cég segítségével.
De a nagyon nagyon sok ingatlanos közül, akikkel volt szerencsém beszélni, egyik sem ilyen szakember volt.
Szó szerint mindent kaptam tőlük a hazudozástól, az agresszión át a lenézésig, és ehhez képest azt hiszem a beszmámolóm még finom is volt.
És ha ez egyedi eset lett volna, akkor én is elkönyveltem volna, hogy bizonyára olyan céget fogtam ki, aki nem válogatja meg a munkatársait.
De sajnos gyakorlatilag egyetlen egy olyan ingatlanossal sem sikerült beszélnem a fél év alatt, aki rácáfolt volna a tapasztalataimra.

Sziszus4 2009.01.07. 09:15:41

Kedves Kistigris!

Nagyon tanulságos a beszámolója!
A mi tapasztalataink is ugyanezek: már kb. 4 hónapja hirdetjük a lakást, 5 vagy 6 ingatlanossal is kötöttünk szerződést.

A lakás rendben van, az ár sem magas, mégis egyelőre semmi... Az ügynökök bíztatnak, hogy most a válság miatt pangás van, de tavasszal majd fellendül a piac...Ám ugyanezt mondták az ősszel is, csakhogy a pénzügyi válságnak akkor még semmi köze nem volt ehhez!
Szerintük aki tavasszal-nyáron költözni akar, az már időben, télen kezdi a keresgélést. Na meg persze azt is hangoztatja mindegyik, hogy, nem kellenek "Érdeklődők", hanem Egy komoly Vevő kell!!!
Na de könyörgöm! Az a "VEVŐ" ugyan honnan jön??? Nem Érdeklődőként indul ő is??? Agyrém!

Már mi is azt fontolgatjuk, amennyiben januárban sem lesz érdeklődő, mi is kipróbáljuk az Önnél bevált megoldást a fix díjas megbízással a tulajdonostol.com részére.

Boldog Új Évet!

grande67 2009.01.15. 20:42:15

Kedves Kistigris !
Nagyon érdekes de számomra nem meglepő dolgokat ír le.Sajnos a Mittau néven hozzászólónak is igaza van. 1995-ben ingatlaneladással foglalkoztam magam is és az értékesítési mutatóim max.3 hetesek voltak korrekt, tiszta és bátran le merem írni nem is kevés akkor 3 százalékos jutalékkal.2005 óta újfent ingatlanos szakmában dolgozom de már nem értékesítésben pontosan azért amit Ön is megfogalmazott az ingatlanközvetítők munkájával kapcsolatban.Vagyis nem tudok azonosulni azzal a szemlélettel amit ők közvetítenek legalábbis itt a nyugat-dunántúlon és ehhez nem asszisztálok mért pénzért se.Szinte minden ugyanúgy visszatükrözödik amiket már olvastam Öntől.
De hogy a másik oldalról is irjak valamit.Saját tulajdonú vidéki ingatlanom nem tudom eladni már több mint egy éve.Igen szakmabeliként jól olvassák.Miért? Mert elszúrtuk a párommal hogy közvetítőirodáknak adtuk oda a mi saját elfoglaltságaink miatt.És mi lett a vége ? Sikerült nekik egy kissé lejáratni az ingatlant( különböző árakon kínálták, nem létező feltételeket kínáltak, stb ) a tudtunkon kívül, így végül mi is a szerződésbontás mellett maradtunk.Most kis "hatásszünetet tartunk és a tulajdonos.com anyagát ismerve őket kérjük meg az értékesítésre.Egyébként az általuk megküldött összes " tanulmány " megállná a helyét a felsőfokú oktatási tananyagban csak kellene mellé
kultúra és hivatástudat.

mayahirek · http://maya.blog.hu/ 2009.03.25. 16:06:48

Nagyon érdekes a történet. Úgy látom, nekem is a magam számára, önállóan kell eladnom a lakásom.

Majd magamat ennek komolyabban nekidurálom. Va egy ismerősöm, aki már így önállóan adta el a házát és jól sikerült neki. De két hónapot szinte csak erre szánt és alapos volt, meg sem hátrált. ÜdvMy

Kisstigris 2009.08.10. 11:10:05

@egy kétkedő:
Kedves Kétkedő,

Ha rászánnám az időt és energiát, és ugyanolyan intenzitással hirdetném magam a lakást, mint a tulajdonostol.com, akkor bizonyára pont ugyanazt a hatást érném el vele. Ez viszont idő és odafigyelés iényes dolog, próbáltam, nem ment. Nem hinném, hogy eszeveszett pénz lenne kb. 240e ft-ot kifizetni azért, hogy eladásig hirdetik nekem a lakást, minden létező ingatlanos portálon hetente frissítve, plusz az expresz és képes expressz újságokban hetente.
És igen, sok kifizetni a jutalékot, ami a belvárosban általában 4-5 százalék, és ezért legtöbbször semmit nem tesz az ingatlanos, azon kívül, hogy ingatlan.com-ra és expressz.hu-ra felteszi a hirdetést, és igyekszik lenyomni a lakás árát mégjobban, hogy lehetőleg hamar kaszáljon. Akkor egy átlagos mondjuk 30M ft-os lakáson az a kifizetett jutalék nem kidobott pénz??

Egyébként pedig nem igazán értem a hozzászólás lényegét.. nem kell ezzel a céggel hirdetni, nem kötelező. Az hogy én ide kiírtam a cégnevet, és a tapasztalatomat pontosan azért történt, mert úgy éreztem, hogy nagyon megérte, elégedett voltam velük. Most a második lakást áruljuk, és bár érezhetően sokkal nehezebb a helyzet, de bizakodóak vagyunk, mert tudom, hogy ennél hatékonyabban nem hirdethetnénk. Tudom hogy nem fog a hátam mögött egy ingatlanos hazudni, milliókkal kisebb árat beígérni. Tudom, hogy minden érdeklődővel én beszélek, és részletesen elmondhatom nekik a lakás valódi állapotát.
Órákig tudnám még sorolni hogy miért nem ingatlanos, de nem akarok senkit meggyőzni.
Most nehéz eladni. Így is, úgy is. Mi ezt a módszert választottuk, szerintünk ez a legjobb.

Milu75 · http://jrtt.blog.hu 2009.09.24. 14:21:30

@Kisstigris: Szia,
Látom, a téma már kissé lerágott csont, de Én csak most tévedtem ide.
Gratulálok az eladáshoz és az ingatlan irodás szerződések felmondásához!
Én 2006-ban adtam el egy pesti lakást. Iszonyatosan sok iroda környékezett meg és mind az ár csökkentését és sok türelmet kért. Asszem az egyikkel talán aláírtunk valamit, de kikötöttem, hogy nem engedek az árból! Nem is láttuk többet.
Amit viszont mondani akarok, hogy a tulajdonostól.com sem csinál többet, mint amit tényleg Mi magunk is megtehetünk. A létező minden portálon és újságban hirdet. Ezt Én magam tettem és büszke vagyok rá, hogy kb. naponta 10-15 perc foglalkozással asszem 2 hónapon belül eladtam a lakást! Arra törekedtem, hogy aki bármilyen ingatlant keres bárhol, az valamilyen úton-módon rábukkanjon a Mi lakásunkra. Bejött: Állati sok érdeklődő akadt és a végén Ők versengtek a lakásért. A versenyben ketten maradtak, és aki ráígért, az nyert. Lehet, hogy ritka példa, de... Kivitelezhető! Ezzel persze nem leszólni akarom az említett segítségeteket. Nagyon ügyesek és leleményesek, hogy ezt megcsinálták! :)
Amúgy az építkezéshez is nagy gratula, bár még csak itt tartok az olvasásban...
Milu

Kisstigris 2009.09.25. 08:53:27

@Milu75:
Szia Milu,
Hát, annyira nem lerágott csont, éppen most hirdetjük (pár hónapja) a másik lakást, amit el kellene adnunk ahhoz, hogy ezzel a házzal rendben legyünk.
Egyébként egyetértek veled teljesen, ez egy olyan szolgáltatás, amit bárki meg tud magának csinálni ha rászánja az időt/energiát. Én nem tudtam, bevallom, és nekem nagy segítség hogy megteszik helyettem.
Sajnos azonban az is tisztán látszik, hogy egy év alatt mennyit romlott a helyzet, most hónapok óta szinte hiába hirdetek..
süti beállítások módosítása